Alexandru Oleinic: Eșecul Republicii Moldova la summitul de la Riga este dovada guvernări falimentare pentru viitorul european al țării noastre

Alexandru Oleinic: Eșecul Republicii Moldova la summitul de la Riga  este  dovada guvernări falimentare  pentru viitorul european al țării noastre

 

Tăcerea oficialităților după summitul de la Riga, îndeosebi după declarațiile optimiste din ajunul reuniunii creează o stare de nedumerire în societate – încotro mergem? Ce se întîmplă cu țara noastră?
Și controversatele informații expuse în comunicatele de presă preluate de agențiile de presa din străinătate sunt dovada eșecului actualei guvernării de la Chișinău în realizarea reformelor în contextul Acordului de Asociere RM-UE. Dar cea mai importantă acțiune, care continuă să constituie principalul reper al dialogului cu partenerii de dezvoltare este problema marei corupții în care sînt implicaţi unii demnitari de stat.
De ce am ajuns la această situație? Deoarece actuala guvernare este preocupată de propriile afaceri și probleme, pe cînd problemele cetățenilor și problemele țării continuă să se contureze într-o criză de proporții.
În pofida faptului că atît experții naționali, cît și cei internaționali ne atenționează despre prăbușirea economiei naționale în anul curent dacă nu se vor întreprinde măsuri concrete în vederea evitării acestei drame, guvernarea sustrage atenția societății de la gravele probleme social economice prin diverse marșuri și mitinguri.
În loc de măsuri concrete pentru susținerea mediului de afaceri și a întreprinderilor – guvernarea adoptă o politică bugetar-fiscală restrictivă și imprevizibilă, implementarea căreia va alunga din țară şi puţinii investitori rămași.
În loc de suport agricultorilor – guvernarea majorează prețurile la motorină și refuză să acorde subvențiile necesare sectorului.
În loc de politici responsabile în vederea asigurării securității naționale – guvernarea, prin reprezentații săi, declară, că ei au știut despre furturile de la cele trei bănci și că chiar știu și unde sînt banii, dar acțiunile legale necesare nu se întreprind.
 Concluzia este că actuala guvernare, prin acțiunile și inacțiunile sale, falimentează statul Republica Moldova. Cred că o atare stare de lucruri nu mai poate fi tolerată.
PPRM a susținut permanent opțiunea europeană a majorității cetățenilor Republicii Moldova și pledează în continuare pentru europenizarea țării noastre. Nici o guvernare nu este în drept să schimbe direcția de dezvoltare pentru care au optat cetățenii țării noastre – integrarea în Uniunea Europeană.
În acest scop, PPRM cere reprezentanților partidelor de guvernare, să respecte voința majorității cetățenilor și să-și asume public angajamentul de a nu devia de la promisiunile electorale – continuarea cursului european, continuarea procesului de întregire a Moldovei și asigurarea viitorului european al țării noastre și să implementeze cu responsabilitate angajamentele asumate. Pentru ca la următorul summit al Parteneriatului Estic din 2017 Republica Moldova să obțină statutul de țară candidat.

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<