Alexandru Oleinic, despre naţionalizarea Băncii de Economii

Alexandru Oleinic, despre naţionalizarea Băncii de Economii

 

Indignat de încercările de a influența, cu orice preț, votul cetățenilor la scrutinul electoral local, liderul Partidului Popular din R. Moldova, Alexandru Oleinic, a discutat despre ”naţionalizarea” Băncii de Economii - concluzia la care au ajuns liderii din Coaliţia de guvernare, acum cîteva zile.
Politik.md: Acum cîteva zile, liderii PLDM şi PD au declarat că Banca de Economii trebuie naționalizată. După părerea dumneavoastră, această concluzie este benefică pentru cetățenii R. Moldova sau este, doar, un scenariu în ajunul alegerilor locale?
Alexandru Oleinic: Sunt doar niște declarații prin care se încearcă de a influența votul cetățenilor la scrutinul electoral local general din 14 iunie curent. Voi reaminti doar că aceiași propunere a fost lansată și de PCRM în anul 2013, dar care nu a avut priza pe motivul lipsei de bani la bugetul de stat, sumă estimată aproximativ la cel moment era  mai puțin de un miliard de lei.
Este doar o declarație iresponsabilă și inacceptabilă. Deoarece este binecunoscut faptul că unul din criteriile obligatorii pentru semnarea unui Program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) îl constituie neadmiterea majorării cheltuielilor la bugetul de stat, cheltuieli care provoacă majorarea deficitului bugetar sau a datoriei de stat interne. Îndeosebi în condițiile în care - în 2013 bani la bugetul de stat nu erau, atunci  în 2015, după furtul miliardului de euro - statul  va fi obligat să mai dea cel puțin 5 miliarde de lei, având o datorie publică internă de 7 miliarde de lei și un deficit  bugetar de 4 miliarde de lei.
Constatăm că, propunerea de naționalizare a BEM poartă un caracter populist, deoarece, în primul rând, în contextul prevederilor Hotărârii Curții Supreme de Justiție conform căreea BEM a trecut în posesia statului, nu este clar ce vom naționaliza? Doar datoriile BEM? În al doilea rând, lipsa unui cadru juridic corespunzător, va crea mari dificultăți în raport cu acționarii băncii și  îi va defavoriza pe depunătorii BEM. Și în al treilea rând,  care vor fi costurile acestei naționalizări și cine le vor suporta?
În situația în care guvernarea, prin acțiunile și inacțiunile sale, se face unicul vinovat de situația din sistemul financiar-bancar, care a adus țara în prag de faliment, Partidul Popular cere realizarea următoarelor măsuri:
Pentru readucerea încrederii populației și ale donatorilor în  guvernare și  cursul european a  Republicii Moldova - mai întâi, întoarceți miliardul de euro furat!
Pentru a nu destabiliza total sistemul financiar-bancar și a nu admite lichidarea celor trei bănci - întoarceți miliardul furat!
Pentru a nu provoca izolarea țării noastre și destabilizarea situației social-politice prin neonorarea angajamentelor asumate - întoarceți miliardul furat!
Politik.md: În cazul în care guvernarea nu va reuși să întoarcă miliardul, ce va urma?
Alexandru Oleinic: Îi rămâne să-și asume responsabilitatea de ce ne așteaptă.

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<