„Tinerețea este o valoare și numai ea poate genera alte valori.”

„Tinerețea este o valoare și numai ea poate genera alte valori.”

Dragi prieteni,      

Pe 27 august marcăm împreună cu toți concetățenii noștri Ziua Independenței Republicii Moldova. Sunt 25 de ani de când, prin voința poporului țării noastre, ne-am desprins dintr-un imperiu și ne-am declarat independenți. Acum 25 de ani, la 27 august 1991, poporul Republicii Moldova a ales să trăiască liber, să-şi făurească singur destinul cu demnitate şi verticalitate. A trebuit să facem faţă multor provocări şi probleme ca să rezistăm, să ne afirmăm - atât pe harta lumii, cât și în propria  conștiință ca stat  suveran și independent.

Astăzi, când bate ceasul unui pătrar de secol în biografia statului nostru, nu putem însă să afirmăm că  suntem mai aproape de atingerea idealurilor pentru care am luptat. Spiritul unității și a sacrificiului, care au dominat perioada de Mișcare Națională, au rămas și ele în istorie, ca și momentele în care ne-am recâștigat identitatea națională.

După cei 25 de ani de independență, trebuie să constatăm că aspirațiile poporului și prosperitatea cetățenilor  nu întotdeauna au servit drept deziderate  pentru clasa politică autohtonă. Interesele multor politicieni s-au rezumat la obținerea de beneficii electorale și materiale - pentru sine și pentru formațiunile lor. În acești 25 de ani populația din urbe, dar mai ales cea de la sate, a ales drumul migrației din cauza eșecurilor economice, sociale și politice ale conducătorilor, incapabili să le creeze condițiile necesare pentru a se simți cetățeni respectați într-un stat democratic și de drept.

Cel mai regretabil însă - nu am reușit să selectăm și să promovăm o elită politică înțeleaptă, care să-și iubească poporul ce le încredințează periodic puterea de a decide în numele lui.

Viitorul Republicii Moldova este de neconceput cu actuala clasă politică,  certată  inconciliabil cu  Onestitatea, Morala și Integritatea.

Dar cum pot fi schimbate lucrurile în bine atunci, când  unii și aceiași politicieni decid cum se face schimbarea? Răspunsul este univoc:  tinerii sunt cei care au  Cheia Destinului  și prosperității Moldovei de mâine. Talentele, energia și creativitatea lor vor ajuta Republica Moldova să se dezvolte și să devină mai competitivă pe măsură ce vom depăși actualele perioade de criză, generate de politicieni egocentriști și corupți. Doar tinerii pot deveni, acum, resortul însuflețirii unui  popor   decepționat, derutat și trădat de propriii cârmuitori.

Republica Moldova are nevoie de o nouă generație de politicieni, care nu a trecut prin ideologii comuniste, care citește doar din editoriale despre scheme clandestine de corupție și deturnare de fonduri. Avem nevoie de o generație de politicieni, pentru care cuvântul Patrie să se identifice cu responsabilitatea pentru cei care visează și merită o viață decentă pe un pământ mănos de la Dumnezeu.

De aici, actuala elită politică are obligațiunea morală de a asigura tinerelor generații condiții optime pentru instruire, oportunități de angajare în câmpul muncii și posibilități reale de a se implica eficient în gestionarea proceselor vitale ale societății moldovenești. Doar pe această cale se va reuși transformarea Republicii Moldova nu ”într-o poveste” aparentă , dar într-o țară de succes, în care principiul meritocrației să stea la fundamentul edificării unui stat de drept, prosper și european! Tinerețea este o valoare și numai ea poate genera alte valori, pe care le-au compromis  protagoniștii puterii actuale.

Cu ocazia acestei Mari Sărbători Naționale, Partidul Popular adresează cetăţenilor Republicii Moldova urări de izbândă, de afirmare şi de prosperare. Independenţa este un vis realizat doar dacă vom avea un stat de drept, instituțiile căruia vor munci pentru bunăstarea tuturor cetățenilor, în condiții de maximă transparență și responsabilitate față de destinele țării.  

 

La Mulți Ani, Republica Moldova !

Preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova,

 

Alexandru OLEINIC

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<