PPRM: Scrutinul prezidențial din 13 noiembrie a demonstrat incapacitatea guvernării de a garanta dreptul fundamental al cetățenilor la vot.

PPRM: Scrutinul prezidențial din 13 noiembrie a demonstrat incapacitatea guvernării de a garanta dreptul fundamental al cetățenilor la vot.

Ziua de 13 noiembrie, ziua în care cetățenii Republicii Moldova și-au ales Președintele de țară prin vot direct, va rămîne  în istorie ca ziua deșteptării și maturității politice a POPORULUI  acestei țări – celor de acasă, celor care muncesc peste hotarele țării și tinerilor. Recăpătîndu-și dreptul de a alege prin vot direct Președintele, POPORUL Republicii Moldova a dat dovadă de mobilizare masivă și responsabilitate pentru participare la vot.

Spre regret, însă, și în acest scrutin electoral, instituțiile statului, responsabile de buna organizare și desfășurare a alegerilor au dat dovadă de iresponsabilitate și au îngrădit dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a participa la vot. Prin deciziile de limitarea a numărului secțiilor de votare organizate peste hotarele țării, instituțiile statului se fac responsabile de încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova.  Iar neparticiparea la vot a sute de mii de cetățeni aflați la muncă peste hotarele țării  a condus la diminuarea ratei de participare la vot și la eronarea rezultatelor finale.

Să nu uităm, că cei peste 800 de mii de cetățeni, plecați la muncă în alte state, anual trimit în Republica Moldova peste 1 mlrd. de dolari, sumă ce reprezintă  jumătate din bugetul de stat. Anume prin aceste transferuri de bani destinate părinților și copiilor,   cetățenii noștri  soluționează gravele probleme sociale ale guvernării – pensii și indemnizații sub minimum de existență (1800 lei). Anume prin aportul lor în ultimii zece ani,  țara noastră evită falimentarea totală. Din aceste considerente, cetățenii care muncesc peste hotarele țării au dreptul deplin de a participa la vot și de a contribui la anevoiosul proces de democratizare a societății noastre. Votul lor, conștient, incoruptibil și neinfluențat de nimeni – este foarte necesar acum țării. Ei muncesc în țări dezvoltate și democratice și mulți din ei își doresc să revină acasă, într-o Moldovă prosperă și democratică.

În contextul responsabilității de garantare a dreptului cetățenilor Republicii Moldova de participare la vot, Comisia Electorală Centrală este obligată să revizuiască normele  Codului Electoral, privind constituirea secțiilor de votare și numarul buletinelor de vot și să vină cu modificările de rigoare cît mai curînd posibil. Partidul Popular din Republica Moldova optează și cere RESPECTAREA DREPTURILOR CETĂȚENILOR, consfințite în Constituția Republicii Moldova. Numai așa vom putea construi o Moldovă Nouă, în care vor dori să revină toți cetățenii noștri, aflați peste hotarele ei.

Crede-ți în MOLDOVA !!!

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<