Alexandru OLEINIC: Creșterea economică poate fi asigurată prin susținerea produselor autohtone.

Alexandru OLEINIC: Creșterea economică  poate fi asigurată prin susținerea produselor autohtone.

 Reflectînd asupra celor mai importante estimări pentru anul 2018, extrase din prognozele oficiale, dar și asupra  celor mai importanți indicatori social-economici ai economiei naționale, constatăm o creștere lentă și instabilă a economiei, o dependență tot mai evidentă a rezultatelor economice ale țării noastre de  fluctuațiile cursului de schimb și de creșterea deficitului comercial pînă la minus 2,6 miliarde de dolari americani.  În termeni mai concreți, în anul 2018 prognozăm să exportăm  mărfuri în valoare de pînă la 2,5 miliarde dolari americani, iar importurile de bunuri în republică vor atinge cifra de 5,1 miliarde  dolari americani. Pentru comparație: în 2017  am exportat mărfuri în valoare de 2 miliarde dolari americani și am importat – în valoare de 4 miliarde dolari americani. Creșterea modestă a exporturilor de produse din Republica Moldova arată  necesitatea schimbării de atitudine fața de  produsele autohtone, a căror  promovare  constituie un potențial enorm pentru o creștere economică  adevărată.

 

Spre exemplu, exportînd: cereale în valoare de 198 mil. dolari americani, importăm cereale în valoare de  64 mil. USD; legume și fructe  exportăm în valoare  de 301 mil.USD, importăm  - 109 mil . USD; băuturi alcoolice - în valoare de 182 mil. USD, importăm în valoare de 55 mil.USD; zahăr - în valoare de 41 mil.USD. importăm în valoare de 28 mil.USD; lapte și ouă , în valoare de 20 mil USD, împortăm în valoare de 50 mil USD;  carne exportăm în valoare de 10 mil.USD, importăm  -  de 36 mil.USD.

În condițiile în care producția  agricolă  generează creșterea roadei medii a culturilor agricole  și a suprafețelor însămînțate din an în an, iar micii producători agricoli  rămîn cu roada de struguri, legume sau cu producția agricolă nerealizată, sînt convins, că doar prin susținerea producătorului și produsului autohton putem reusi schimbarea dezvoltării economice a țării noastre.

 

Ideea susținerii produsului autohton a fost identificată în cadrul campaniei naționale ”La sfat cu Poporul”, inițiată de Partidul Populat, scopul căreia este identificarea soluțiilor pentru problemele cetățenilor, pentru problemele din localitate și pentru problemele cu care se confruntă economia Republicii Moldova.

În acest scop PPRM va identifica măsurile de susținere și promovare a produselor moldovenești în cadrul noului program politic al partidului, care va reprezenta viziunea POPORULUI  de a scoate țăra din impas. În loc de politicile de slujire  geopolitică, care conduc la distrugerea statului Republica Moldova, vom pleda pentru politica POPORULUI,  pentru popor și pentru tot cei aparține poporului. Vom readuce cultura consumului produselor moldovenești, (legume, fructe, vinuri) prin campanii  de promovare  lansate în cadrul tîrgurilor produsului autohton, prin dezvoltarea turismului rural   și prin politici de promovare a produselor moldovenești pe piețele din exterior. Măsurile propuse vor fi susținute prin alte politici de subvenționare a agriculturii și de protejare a producătorului autohton.

Promovarea produsului autohton va constitui principalul reper al noului model de dezvoltare economică a Republicii Moldova, propus de Partidul Popular, care va asigura dezvoltarea  fiecărei localități și a fiecărui cetățean.

 

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<