Curtea Constituțională trebuie să verifice constituționalitatea asumării răspunderii de către Guvern

Curtea Constituțională trebuie să verifice constituționalitatea asumării răspunderii de către Guvern

 Astăzi am sesizat Curtea Constituțională, solicitând verificarea constituționalității Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative. Cu alte cuvinte,  anularea  proiectului  de lege nr.143 înregistrat în Parlament la 1 aprilie 2020,  prin care Guvernul își asumă respunderea asupra unor modificări în legislație. De mâine acest document intră în vigoare, azi expirând cele 72 de ore prevăzute pentru a contesta inițiativa…

Este regretabil că în condițiile unei pandemii, când trebuie să ne axăm pe măsuri și acțiuni eficiente de combatere a acesteia, suntem nevoiți să contestăm unele acțiuni ale Guvernului, care folosindu-se de situație, pe lângă unele acțiuni necesare, include și un șir de ”inițiative”, care nu au nimic comun  cu combaterea pandemiei, susținerea economiei, cetățenilor, mediului de afaceri, etc. – mă refer la  reducerea unor taxe locale pe resurse naturale, celor ce țin de prospecțiuni geologice, lemn și resurse naturale, taxa de zbor în mărime de 4,5 euro și pentru cine, impozitarea porăarii numerelor, modificarea legii  de plată a accizului la magazinele dutyfree, care trezește mari nedumeriri, comercializarea produselor de tutungerie și prelungirea cu un an a unor prevederi legate de lupta contra fumatului și protecția minorilor, etc.

Desigur, contraverse și discuții au stârnit unele prevederi incluse în proiectul legii. Dar ținând cont de faptul că în cazul dat nu pot fi contestate doar careva inițiative/propuneri ale documentului, deoarece Guvernul și-a asumat răspunderea per ansamblu pe acest act, am solicitat verificarea constituționalității întregii Legi…

În opinia mea, prin aceste acțiuni a fost  sfidat complet bunul simț în raport cu populația și Legislativ. Legile se adoptă de Parlament. Dar înainte de adoptare, proiectele se dezbat. Dezbaterile sunt ogranizate inclusiv și pentru ca atât societatea, cât și parlamentarii, să înțeleagă ceea ce se propune, iar ultimii – să și voteze în cunoștință de cauză.

La noi totul a fost invers. În aceste condiții consider că asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pentru proiectul Legii nu a avut loc din cauza că ședința nu a fost deschisă din lipsa cvorumului, iar Prim-ministrul nu a prezentat în fața deputaților proiectul cu pricina. Deci, nu a fost respectată procedura descrisă în Hotărîrea Curții Constituțională nr.28 din 2011.

În această ordine de idei, unica modalitate privind verificarea legalității procedurilor și legii prin care Guvernul și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului este depunerea acestei sesizări la Curtea Constituțională.

 

 

 

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<