Alexandru Oleinic: Situația de la Banca de Economii este dovada implicării Guvernului în scheme frauduloase de acaparare a proprietăților statului

Alexandru Oleinic:  Situația de la Banca de Economii este dovada implicării Guvernului în scheme  frauduloase de acaparare a proprietăților statului

Informația lansată recent în presa electronică, privind achiziționarea a 25 la sută din acțiunile Băncii de Economii a provocat o stare de șoc în societate. Îndeosebi după evenimentele din luna august, cînd Guvernul, benevol, a cedat  24 la sută din acţiunile BEM, diminuînd cota statului în capitalul băncii de la 56 la 33,38 la sută. Decizia respectivă a provocat panică în rîndul celor 2 milioane de deponenți ai BEM și a fost dur criticată de reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai  Băncii Mondiale.


În contextul declarațiilor controversate ale Guvernului care anunță una și face alta pentru a induce în eroare opinia publică – constatăm că, de fapt, asistăm la un fenomen de acaparare a proprietăților statutului. Astfel, după  ce a promovat cu multă insistență și argumente propunerea de a scoate la privatizare în 2014 un șir de întreprinderi importante: Moldtelecom, Aroma, Reţelele Electrice de Distribuţie Nord şi Nord-Vest, precum şi Centralele Electrice de Termoficare, - recent Guvernul anunţă despre retragerea acestei decizii pe motivul imposibilității de a asigura transparenţa procesului de privatizare şi necesitatea consultărilor cu instituțiile internaționale. O argumentare cam stranie după evenimentele legate de Aeroport şi BEM.


Deciziile Guvernului în cazul Băncii de Economii și aeroportului Chișinău, care au fost întreprinderi cu capital majoritar de stat, ne vorbesc despre adevăratele intenții ale actualei guvernări – de a vinde ultimile proprietăți strategice, aflate în gestiunea  statului, unor proprietari camuflați, prin metode ilegale și la prețuri derizorii. Similar s-a procedat și în anul 2008 cu compania de stat ”Moldasig”, cînd statul a cedat, deoarece e greu de spus că a vîndut, pachetul de 80 la sută din acţiuni prin majorarea capitalului social de la 12 milioane pînă la 60 milioane de lei altui acționar. Ce a urmat cunoaștem cu toții.


Acţiunile iresponsabile ale Guvernului au fost dur criticate şi de oficialii europeni, care au declarat că procesul de dare în concesiune a fost unul dubios şi va prejudicia interesele statului, iar din cauza nerespectării obligațiunilor statului în cazul BEM, Republica Moldova nu a semnat un nou program cu FMI.


 Voi reaminti cetățenilor, că la momentul semnării acordurilor de constituire a alianței de guvernare, partidele din alianță au subsemnat pentru asigurarea creșterii bunăstării cetățenilor și dezvoltarea economică durabilă. Și-au asumat responsabilitatea de a îmbunătăți mecanizmele de guvernare, de a  asigura supremația legii și independența justiției, eliminarea corupției din actul de guvernare și neadmiterea subordonării instituțiilor statutului intereselor personale  și de partid. De facto, ei au contribuit - unii la modul direct, alţii prin vot, - la realizarea unor scheme frauduloase de deposedare a statului de patrimoniu, la înrădăcinarea corupției în toate domeniile și, lucru cel mai grav, la sărăcirea tuturor cetățenilor  Republicii Moldova, care muncesc acasă și contribuie la formarea bugetul național.


PPRM în permanență s-a pronunțat pentru buna gestionare a proprietăților statului și va întreprinde și în continuare toate acțiunile posibile, în cadrul legal, pentru a apăra patrimoniul statului şi interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<