Fermierii bat alarma! Guvernul alocă subvenții, în detrimentul fermierilor mici

Fermierii bat alarma! Guvernul alocă subvenții, în detrimentul fermierilor mici
Federația Națională a Fermierilor nu este de acord cu prevederile Regulamentului de Subvenționare în agricultură pentru 2013, iar propunerile FNFM de îmbunătățire a politicii de subvenționare în agricultură nu au fost acceptate de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a promovat un Regulament discriminatoriu în raport cu gospodăriile țărănești.

Această declarație din partea fermierilor mici și mijlocii a fost expusă astăzi, 31 ianuarie, de către președintele Federației, Valeriu Cosarciuc, în cadrul unei conferințe de presă, anunță Politik.md. Potrivit lui, avizul cu propuneri pe care l-a înaintat Ministerului Agriculturii nu a fost acceptat și astfel riscăm să avem aceeași situație ca și în anii 2011-2012.

„Țăranii însărăciți nu vor avea acces la subvenții nici în acest an. Cei, care au depus dosarele pentru a primi subvenții, au primit doar 75% din cele promise, iar restul 25% așa și nu au mai fost plătite. Productivitatea la hectar a gospodăriilor țărănești este practic de 2 ori mai mare decât a gospodăriilor corporative, dar ele au acces la aceste subvenții de 5 ori mai puțin. Cota celor antrenați în agricultură a scăzut de la 45% în 2004 - la 25% în 2012. S-ar părea că sunt mai puțini oameni în agricultură, dar au plecat acești oameni - unde? Peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Astfel, se promovează politica de emigrare”, consideră Valeriu Cosarciuc.

Președintele Federației mai susține că politica agricolă vine în detrimentul interesului național de dezvoltare a acestui sector al economiei. „Înseamnă că apar alte interese, interese de grup, să spunem, a unor întreprinderi și ai unor producători agricoli. Dar noi nu am venit ca să băgăm zâzanie între producătorii agricoli. Am venit să spunem că nu suntem de acord cu acest Regulament”, a mai spus Valeriu Cosarciuc.

Directorul executiv al FNFM, Vasile Mîrzenco, care este și fermier, susține că a participat la ședințele Comisiei de lucru, când se elabora acest Regulament și a atras atenția că proiectul de Regulament nu se deosebește radical de cel din 2012.  „Am atentionat guvernarea, că se pune accent pe businessul mic și mijlociu, iar fermierii mici și mijlocii sunt discriminați. Noi avem sute de întreprinderi mici și mijlocii, care trebuie sprijinite, ca ele să crească. Sperăm că Guvernarea își va revedea politica agricolă”, a afirmat Vasile Mîrzenco.

Potrivit datelor oficiale, în prezent activează 330 mii de gospodării țărănești mici și mijlocii și 2100 gospodării corporative.

Menționăm, că ieri Guvernul a aprobat Regulamentul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013, care constituie  400 mil lei. Acest Regulament de subvenţionare conține două măsuri noi de subvenţionare: stimularea consolidării terenurilor agricole şi a irigării acestora. Dosarele pentru subvenţionare vor putea fi depuse de la 1 februarie pînă la 31 octombrie 2013.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<