Valeriu Cosarciuc: adevărul nu poate fi la mijloc, el ori este, ori nu este

Valeriu Cosarciuc: adevărul nu poate fi la mijloc, el ori este, ori nu este

Prim Vicepreședintele Partidului Popular din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, a participat la emisiunea Politici în direct la postul de radio Național FM, în cadrul căreia s-a abordat tematica politicilor argiculturii și s-a discutat despre expoziția Farmer 2014. Conversarea a fost axată și pe embargoul impus de Rusia la exporturile de măr și carne, a fost menționat punctul vulnerabil al micilor fermieri, greutățile cu care se confruntă aceștia și durerile la care statul nu ia nici o atitudine.


Farmer 2014....


Valeriu Cosarciuc a ținut să menționeze că în acest an, s-a atestat un număr vizibil de participanți la Farmer 2014, „fermierul autohton, crede în viitor, ei sunt acei care au lucrat pe câmpuri,  au produs cereale, au măcinat acest grâu și au produs pâinea, care acum este pe masă. Sigur că fermierul își pierde pata de bucurie când nu-și poate realize produsul final, muncit cu atâta grijă și chin “fermeierii au necazuri când nu pot vinde produsul muncii lor, iar embargourile din ultima vreme, la comanda cuiva afectează mult munca țăranului nostru”


Embargoul extern vs embargoul intern.


După cortină se spune că din 27 octombrie 2014, producatorii de carne din R.Moldova nu vor mai putea exporta carne și produse de carne în Federația Rusă. În această ordine de idei, Valeriu Cosarciuc, a adus câteva date statistice: din R. Moldova se exportă produse în valoare de 18 mil. $, iar se importă 50 mil. $, se întâmplă acest lucru deoarece avem grupări care se ocupă cu contrabanda care este controlată de către cei de la guvernare, așa încât asistăm la o concurență neloială, această concurență neloială distruge producatorul care dorește să lucreze în interior.


Embargoul intern este mai periculos, decât cel extern! a specificat Valeriu Cosarciuc “guvernarea nu crează condiții bune pentru argicultori, nu crează condiții, pentru acei care doresc să-și deschidă o afacere, o înterprindere, o fermă, să aibă certitudinea că nu vor fi furați. Cînd vorbim de embargoul intern, ne referim la lipsa oricăror condiții pentru micii fermieri de a-și dezvolta afacerea, lipsa oricăror condiții pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să înființeze o afacere la noi în țară și nu în ultimul rînd lipsa oricăror condiții pentru a ne face un viitor aici, la noi acasă.”


Adevărul nu poate fi la mijloc, el ori este, ori nu este!


În contextul dialogului, a fost scoasă în relief și un alt pilon de discuție: subvenționarea. În această ordine de idei, Valeriu Cosarciuc a specificat: “cei care au depus documentele de subvenționare după 1 august 2014, vor obține doar 10 % compensare. Se întâmplă așa pentru că:




  1. acest fond este mic și se epuizează repede;


  2. există scheme frauduloase, care micșorează și mai mult acest fond, scheme care  sunt giuruite  de către cei de la guvernarea R.Moldova.”



O altă lacună este sistemul fiscal, care doboară fermierul mic.


Fermierul suferă, pentru că mărul a rămas în copac


În multe țări nici un document oficial nu este aprobat fără consultarea asociațiilor profesionale, a declarat Valeriu Cosarciuc. Se menționa anterior că se va compensa 1 leu  20  – kg prune, 1 leu 50- kg mere, însă nimeni nu a consultat acest regulament cu nici o instituție specializată în domeniu și nici cu țăranii. Documentele care confirmă această compensare sunt:


a)    factura fiscală;


b)    factura de expediție;


în regulamentul inițial era și actul de achiziție, așadar fermierii, care au dat merele la procesare (suc) nu vor primi această compensare.


Partidul Popular din Republica Moldova susține agricultorii


Partidul Popular din Republica Moldova este formațiunea care mereu a susținut agricultorii și producătorii autohtoni. “Noi dorim să-i doară pe cei ce ne conduc și nu pe țărani, noi trebui să-i BATEM MĂR pe cei  cărora nu le pasă de soarta acestei țări”!

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<