Alexandru Oleinic: Mai întîi întoarceţi poporului miliardele și apoi lichidaţi băncile!

Alexandru Oleinic: Mai întîi întoarceţi poporului miliardele și apoi lichidaţi băncile!

 

Recentele declarații ale guvernatorului Băncii Naționale privind lichidarea băncilor - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - în condițiile în care Banca de Economii deserveşte instituțiile publice și cetățenii Republicii Moldova, este o declarație iresponsabilă și provocatoare. Din nou se încearcă de a pune pe seama fiecărui cetățean costurile greșelilor și furturilor comise prin implicarea directă a instituțiilor statului şi a unor persoane cu funcții decizionale.
Dacă e să luăm în calcul că BEM se află în administrarea specială a Băncii Năționale din toamna anului trecut, atunci cine sînt zombii? În loc de acțiuni concrete de redresare a situațiilor de la aceste trei bănci, Banca Națională, de rînd cu partidele aflate la guvernare, au admis furtul de miliarde de lei. Iar în loc de acțiuni de contracarare a furtului, sub paravanul negocierilor asupra unui nou memorandum cu Fondul Monetar Internațional, se propune lichidarea băncilor, care ne va costa încă 15 miliarde de lei, plus starea de panică a celor 2 milioane de deponenți și a celor 3 mii de angajați ai băncilor.
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova încă din anul 2007 ne semnalează despre necesitatea implicării mai serioase a statului în administrarea BEM, însă, din lipsa acestor acțiuni eficiente, s-a ajuns la lichidarea unicii bănci de stat. Iar planul despre care vorbește Guvernatorul BNM trebuia realizat pe parcursul perioadei de administrare specială, dacă s-a constatat neviabilitatea acestor bănci. 
Decizia de lichidare a Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank este rezultatul unei guvernări iresponsabile a partidelor de guvernare, iar noi cetățenii așa și nu vom afla unde și la cine au plecat miliardele furate. Mai intîi intoarceţi miliardul de euro furat şi apoi lichidaţi băncile.

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<