Un sunet de clopoţel pentru Moldova

Un sunet de clopoţel pentru Moldova

Dragi profesori, elevi si părinți!

Ziua de 1 Septembrie este una specială pentru noi toți, o sărbătoare ce semnifică un nou început de an școlar, multe așteptări și speranțe. Școala având un rol esențial în construirea societății în care ne dorim să trăim - o societate prosperă din punct de vedere economic, unde munca este recompensată după merite, cu cetățeni independenți și responsabili, care se respectă reciproc.

Învățământul poate deveni principalul remediu împotriva vechilor clișeie,  care ignoră meritocrația și tolerează orice alte forme corupte de promovare în societate.

Anii petrecuți în școală sunt cea mai importantă investiție din viață, iar munca perseverentă, corectitudinea și curiozitatea sunt elemente indispensabile ale succesului. 

Nicolae Iorga spunea că ”școala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru”. Iar aceasta presupune că voi, cei ce mâine veți determina  destinele Republicii Moldova, trebuie să perseverați în a învăța, în fiece zi de școală, lucruri noi și frumoase, care ne vor ajuta să transformăm țara noastră în cea mai minunată țară din lume! Asta deoarece natura ne aseamănă, iar educația ne deosebește.

Am ferma convingere că nu putem avea o societate puternică şi europeană fără un sistem de educaţie modern, concentrat pe rezultate. Educația trebuie să devină un obiectiv prioritar al clasei conducătoare. Nici un Guvern, care economisește pe dimensiunea educației, pe remunerarea profesorilor, pe  dotarea sălilor de clasă  nu-și merită credibilitatea și longetivitatea.

Așa cum scria poetul și publicistul Mihai Eminescu: ”Școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat."

Micuţilor, care trec pragul școlii pentru prima oară, le doresc să aibă profesori minunați, să-şi facă prieteni adevărați, să obţină succese în procesul de studiu și să profite din plin de perioada cea mai frumoasă a vieții – anii de școală.

Natura înzestrează copilul numai cu semințele științei și ale moralității ele, însă, devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Şi aceasta este sarcina și meritul pedagogilor, care trebuie să descopere lumea fiecărui copil în parte și să-l ajute să se dezvolte și să integreze într-o colectivitate,  servindu-i drept model de comportament și de viață.

Cu prilejul zilei de 1 septembrie, Vă urez tuturor multă sănătate, bucurie și să pășiți cu îndrăzneală pragul noului an școlar 2016.

Într-un ceas bun!

 

Alexandru Oleinic,

Preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<