Interviu: (preluat din revista Săptămâna) Alexandru OLEINIC, Președintele Partidului Popular din Moldova, ex-ministru, ex-deputat: ”Cetăţeanul decide în ce ţară vrea să trăiască – în una coruptă , săracă şi bolnavă sau în una educată, prosperă şi sănătoa

 Interviu: (preluat din revista Săptămâna) Alexandru OLEINIC, Președintele Partidului Popular din Moldova, ex-ministru, ex-deputat: ”Cetăţeanul decide în ce ţară vrea să trăiască – în una coruptă , săracă şi bolnavă sau în una educată, prosperă şi sănătoa
    Domnule Oleinic, dvs. în repetate rânduri ați vorbit despre schimbarea clasei politice. Dar ce presupune această schimbare a clasei politice, schimbarea liderilor de partide, schimbarea unora prin alții, sau schimbarea denumirii partidelor?
 
   Echipa Partidului Popular și-a propus realizarea mai multor obiective în vederea schimbării stării de lucruri din țara noastră, printre care și schimbarea clasei politice, și implementarea unui program de dezvoltare a Republicii Moldova, care este un program foarte concret, pe domenii concrete.
 
Vorbind despre schimbarea clasei politice, ar trebui să începem de la schimbarea de atitudine faţă de tot ce întruchipează ţara, poporul, valorile naţionale, copiii şi nepoţii. Schimbarea clasei politice presupune o cultură politică, responsabilitate şi respect pentru toţi şi pentru fiecare. În acest sens, schimbarea clasei politice se va produce doar atunci cînd cetăţenii vor avea încredere în anumiți politicieni.
 
La noi însă, timp de peste 25 de ani de independență, clasa politică s-a condus nu de doleanțele poporului și prosperitatea cetățenilor, dar de obținerea de beneficii electorale și materiale - pentru sine și pentru formațiunile lor. În acești 25 de ani, nu am reușit să selectăm și să promovăm o elită politică înțeleaptă, care să-și iubească poporul ce le încredințează periodic puterea de a decide în numele său.
 
Acum, cînd și timpul e altul, şi valorile dispar, pentru a continua să ne dezvoltăm țara, trebuie să începem schimbarea de la noi, să educăm o nouă generație de politicieni, pentru care cuvîntul ţară să se identifi ce cu responsabilitate şi dăruire pentru cei care visează și merită o viață demnă la ei acasă, în ţara în care s-au născut.
 
Și dacă e să vorbim tot despre agenda Partidului Popular, ați reușit să realizați obiectivele incluse în programul formațiunii?
 
Sînt mîndru să spun că anume Partidul Popular a fost cel care a promovat ideea de alegere a președintelui de întreg poporul și am colectat peste 150 000 de semnături din toată republica în susținerea ei. Chiar dacă decizia privind revenirea la alegerea Președintelui de țară a fost impusă de Curtea Constituțională, oricum, sîntem mîndri că am contribuit la realizarea voinței cetățenilor de a-și alege Președintele prin vot direct.
 
Un alt obiectiv al Programului Partidului Popular, adoptat la primul Congres, în 2011, pe care, de asemenea, îl putem considera ca realizat, este schimbarea sistemului electoral sau, mai bine zis, trecerea la votul mixt.
 
Atunci, în 2011, nimeni nu vorbea de votul mixt. Partidul Popular a fost primul partid care s-a condus de experiența acumulată în alegerile precedente (principiile de formare a listelor, metodelee selectare a candidaților, influența unui lider asupra întregii liste, cumătrismul şi nepotismul, metodele de corupere a viitorilor deputați din liste) și a avut curajul să promoveze sistemul mixt de votare a deputaților, pentru a-i oferi cetățeanului posibilitatea de a-l vota pe cel mai bun dintre cei mai buni, pe cei care îi cunosc și doresc să le reprezinte interesele în organul suprem al țării - Parlamentul Republicii Moldova. Nu „Măria Sa Spiscu”, cum i-a zis Ion Druță, dar omul concret și de încredere.
 
Dar o parte din populație este împotriva votului mixt, ce o să le spuneți celor care cer anularea acestui model?
 
E foarte bine că sînt cetățeni care au și altă părere. Cred că timpul o să ne arate că votul mixt e mult mai bun și pentru țară, și pentru popor. Noi am avut 7 campanii electorale în care s-a mers cu votul proporțional și cu fiecare campanie electorală dezamăgirile electoratului deveneau tot mai mari ajunși în Parlament, unii deputați părăseau fracțiunea partidului cu care au venit în Parlament, alții în campanie optau pentru una, în Parlament pentru alta și tot așa. Sînt convins că, cu votul mixt, va fi altfel vom vedea care partide sînt puternice și care sînt cele slabe, ne vom convinge cît de eficient va fi un asemenea Parlament, cu cîtă responsabilitate va promova interesele cetățenilor, și atunci după patru ani de zile, tot noi, cetățenii, vom decide dacă mergem în continuare cu votul mixt ori ne întoarcem la cel proporțional. Sau poate trecem la votul uninominal şi, într-o țară atît de mică, reducem și numărul deputaților pînă la cincizeci, iar ministerele  pînă la cinci, șase.
 
Celor care nu cred în votul mixt vreau să le spun că, prin acceptarea sistemului electoral mixt, vom responsabiliza liderii de partid în promovarea candidaţilor pe listele electorale ale partidului și pe circumscripţiile electorale, vom promova persoane capabile și destoinice să apere interesele cetățeanului din localitatea concretă prin intermediul candidatului său în forul suprem al țării. Prin sistemul electoral mixt, vom reuși să-i atragem în viața social politică și pe cetățenii noștri din partea stîngă a Nistrului, și pe cei care muncesc în afara țării, vom spori credibilitatea cetăţenilor în forul suprem legislativ al Republicii Moldova.
 
Spre exemplu, dacă raionul Edineț sau Soroca va avea un reprezentant care într-ade-văr să țină la cetățenii din raionul respectiv, să contribuie la dezvoltarea lui și să vină la raport în fața cetățenilor pentru situația din teritoriu, sînt sigur că starea de lucruri va merge spre bine. Rămîne doar ca oamenii să conștientizeze acest lucru, și atunci și rezultatele reformelor vor fi altele. Dar dacă vor vota pentru o sută de lei sau un pachet de nu ştiu ce, rezultatul va fi cel pe care îl avem azi.
 
Despre numărul ministerelor: micșorarea numărului de ministere pe care o face guvernarea, credeți că este o reformă benefică cetățeanului?
În viziunea Partidului Popular, reforma Guvernului trebuie începută de la trecerea sis-temului de guvernare ”din favoarea partidului de la guvernare” la sistemul de guvernare ”în favoarea cetățeanului”, ceea ce înseamnă că instituțiile statului trebuie să fie în serviciul cetățeanului - acesta este credoul PPRM.
 
Partidul Popular pledează pentru depolitizarea instituțiilor statului, pentru a putea forma echipe de profesioniști în fiecare minister. Iar reducerea numărului de ministere o vom face fără a lăsa funcționarii fără un loc de muncă. Fiecare specialist va avea un loc de muncă bine plătit și îsi va aduce aportul la dezvoltarea statului nostru.
 
Pentru atingerea acestui obiectiv, vom asigura ca instituțiile statului și angajații să-și exercite funcțiile cu respect față de cetățeni, cu responsabilitate și cu dăruire pentru statul Republica Moldova.
 
 
Și totuși, care sînt soluțiile PPRM pentru cetățenii Republicii Moldova?
 
Dacă dorești să schimbi lucrurile, trebuie să te implici, să fii responsabil și să-ți asumi consecinţele schimbării. La nivel de stat, schimbarea o poți face doar dacă vii la putere, cu un program concret și cu personalități experimentate în echipa de guvernare.
 
Echipa PPRM este capabilă să refacă starea de lucruri din Republica Moldova spre bine și să readucă încrederea cetăţenilor în Republica Moldova, în instituţiile statului, în viitorul european al Moldovei.
 
Pentru a schimba viața oamenilor spre bine, echipa PPRM are un program concret, măsuri concrete pentru fiecare cetățean, pentru fiecare localitate și pentru toate domeniile economiei naționale.
 
Vom începe de la EDUCAȚIE, deoarece prin bună educație vom crește noi generații de buni specialiști, oameni de o cultură și moralitate în-altă și cetățeni devotați Republicii Moldova. Dar pentru a realiza acest deziderat, avem nevoie și de buni învățători și profesori, dedicați pro-fesiei, dar nu grijilor cotidiene.
 
PPRM va garanta grădiniță și școală primară în fiecare sat, de rînd cu asistență medicală și medicamente de prim ajutor. Vom avea grijă ca salariile să corespundă muncii depuse și vom stabili costul minim al unei ore de muncă de 20 de lei, iar salariile, pensiile și indemnizațiile sociale vor fi calculate și ajustate pînă la valoarea minimului de existență. Mai mulți bani la bugetul de stat îi vom aduna din dezvoltarea economiei. Vom trece la un nou concept de politici fiscale - previzibil și stabil, pe un termen de 5 ani și prin care vom introduce impozitul unic de 10%.
 
Pentru cei care au afaceri și produc mărfuri și produse – zero taxe și impozite la importul de utilaje și tehnologii.
 
Pentru agricultori și gospodăriile țărănești, vom introduce cota 0% la impozitul pe venit (întreprinderi micro) pe o perioadă de cinci ani.
 
Pentru dezvoltarea mediului de afaceri - întreprinderile mici și mijlocii care vor asigura angajarea în cîmpul muncii a nu mai puţin de cinci persoane vor fi scutite de plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani.
 
Celor care muncesc la pămîntşi cultivăcereale, legume şi fructe le vom subvenționa 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale, procurării de animale și construcției fermelor zootehnice. Agricultorilor noștri le vom compensa 100% construcția sistemelor de irigare la crearea fermelor de familie (20-60 ha) și vom crea rețeaua de Bănci Țărănești în sate și un Fond de Garantare a Creditului Agricol. Parti-dul Popular are soluții pentru fiecare, dar care pot fi realizate doar într-un singur mod – să fie la putere. Îndemn cetățenii să fie încrezători în echipa PPRM, în Echipa „MĂRULUI” şi să ne acorde întreaga susţinere în aceste timpuri extrem de importante pentru oameni şi ţară.
 
Avem în față un nou an politic. Care sînt următorii pași pe agenda partidului?
 
Prioritatea de bază din agenda Partidului Popular sînt cetățenii. Echipa partidului va continua dialogul cu cetățenii pentru a le asculta părerile și durerile, pentru a-i convinge să fie activi și să se implice în soluționarea problemelor existente. Desigur, pe agenda PPRM este și participarea în următoarele alegeri, din 2018-2019, selectarea candidaților PPRM în toate circumscripțiile. De asemenea, pregătim candidați pentru a participa activ în alegerile locale din 2019. Și desigur, sperăm să avem rezultate bune. La începutul anului viitor, vom organiza Congresul Extraordinar, la care vom propune spre aprobare noul program politic al Partidului Popular ”Credeți în Moldova” și un program de guvernare. Aceste două documente de referinţă vor reflecta propunerile PPRM pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, PPRM a inițiat o campanie națională “La sfat cu Poporul”, pentru ca, împreună cu cetățenii, să întocmim un program al poporului de salvare a Republicii Moldova și a viitorului nostru. Mizăm mult pe activismul și implicarea cetățenilor și le adresez rugămintea să contacteze organizațiile teritoriale ale partidului din teritoriu sau direct oficiul partidului din capitală pentru a-și expune părerile și propunerile cum își doresc ei dezvoltarea Republicii Moldova.
 
Ce anume vă ține în fața cetățenilor?
 
În faţa cetăţenilor mă ține dorința de a trăi împreună cu familia în țara mea Republica Moldova, pe care doresc să o văd prosperă, cu oameni fericiți și copii frumoși și educați. Această dorință mă face puternic și îmi dă curajul să mă implic pentru a schimba lucrurile în bine.
 
Echipa PPRM este capabilă să refacă starea de lucruri din Republica Moldova spre bine și să readucă faima și încrederea statului nostru.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<