Alexandru OLEINIC: ”Parlamentul deocamdată este functional”

Alexandru OLEINIC:  ”Parlamentul deocamdată este functional”

 

Schimbarea Guvernului Chicu în acest moment ar aduce daune și prejudicii în lupta cu COVID-19. Eu nu cred că votul meu este un vot "de aur". Sunt declarațiile pe care le-a făcut deputatul independent Alexandru Oleinic în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Europa Liberă: Sunteți deputat independent, dar ați votat pentru Cabinetul de miniștri Chicu, fiindcă, așa cum ați spus într-un alt interviu pentru Europa Liberă, erați ferm convins că la momentul acela Republica Moldova nu avea nevoie de alegeri anticipate. Acum ce punct de vedere împărtășiți - cade sau nu cade Guvernul Chicu?

Alexandru Oleinic: „Așteptările care sunt astăzi în Republica Moldova noi le avem de 30 de ani. Mai bine au mers primii zece ani, mai complicat merg din 2001 până acum, Republica Moldova trece printr-o etapă foarte complicată, în primul rând, a calității clasei politice. Evenimentele care se petrec astăzi în parlament, în primul rând, distrug imaginea definiției de parlamentar, de ministru, de funcționar de stat, de ales local, fiindcă situația aceasta se răsfrânge absolut la toate nivelurile puterii. Și trebuie să ne aducem aminte că metodele acestea nu s-au început de astăzi, dar ele durează, începutul a fost în 2001, dacă țineți minte…”

Europa Liberă: O să vorbim despre traseismul politic, despre calitatea clasei politice.

Alexandru Oleinic: „Ce ține de Guvernul Chicu, eu într-adevăr am votat. Timpul acesta cât a trecut de la votarea Guvernului Chicu am fost un critic foarte dur al activității guvernului, chiar și prin inițiativele pe care le-am avut, sesizarea la Curtea Constituțională cu procedura de asumare a responsabilității și multe alte lucruri, mă strădui să aduc critici constructive, să fac propuneri concrete prin care să ajut, într-un fel sau altul, guvernul.”

Europa Liberă: Dacă săptămâna viitoare se vine cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, ce face Alexandru Oleinic?

Alexandru Oleinic: „Și moțiunile de cenzură sunt de mai multe feluri, pentru că dacă moțiunea de cenzură este bazată pe o analiză serioasă a situației și argumentată cu niște fapte concrete, atunci desigur că trebuie să faci o concluzie, dar dacă moțiunea de cenzură este o acțiune politică, mai mult ghidată de dorințele opoziției de a se manifesta, atunci desigur că problema asta pe mine mai puțin mă atrage.”

Europa Liberă: Dacă, de exemplu, opoziția argumentează că acest Cabinet de miniștri nu a putut să administreze bine dosarul pandemiei, atunci ar fi convingător că trebuie să plece Guvernul Chicu?

Alexandru Oleinic: „Situația cu gestionarea crizei în Republica Moldova desigur că nu este îmbucurătoare și noi, cetățenii, nu suntem satisfăcuți de rezultatele care sunt, dar noi trebuie să analizăm nu numai domeniul sănătății, noi trebuie să analizăm care au fost metodele aplicate și care a fost răspunsul din partea cetățenilor, cât de corecți am fost noi în îndeplinirea cerințelor comisiei…”

Europa Liberă: Dar cetățenii urmează exact ceea ce fac și cei din fruntea statului.

Alexandru Oleinic: „Corect! Aveți dreptate că exemplul conducerii, exemplul responsabililor principali și este cea mai mare influență asupra situației. Desigur că exemplul lor servește ca bază pentru societate, aici tot sunt întrebări și eu înțeleg despre ce vorbim și la ce ne referim.”

Europa Liberă: L-am văzut pe președinte care a mers în spații publice și niciodată nu a avut mască, nu a păstrat distanța socială.

Alexandru Oleinic: „Da, aceasta este tot o problemă, dar dacă ne întoarcem la acțiunile guvernului, eu chiar nu vreau să apăr, dar schimbarea în situația aceasta atât de critică a unui guvern, totuși durează două-trei luni până când orice alt guvern sau alt ministru al domeniului intră în problemele care sunt. Și cine gestionează procesul de pandemie în răstimpul acesta până unul pleacă și altul vine? Riscurile sunt destul de mari, mai bine aș încerca să fac o analiză a domeniului sănătății, să dăm niște propuneri, la urma urmei, haideți să schimbăm ministrul, dacă este necesar, mergem pe etape, mergem pe pași, fiindcă știți cum…”

Europa Liberă: Deci, remanieri guvernamentale ar fi mai degrabă în favoarea menținerii premierului Chicu?

Alexandru Oleinic: „Orice remanieri au niște proceduri care durează, după procesul legislativ este timp, de aceea eu cred că schimbarea unui guvern acum ar aduce numai daune și prejudicii procesului de luptă cu criza pandemică pe care o avem acum în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Să ne fie foarte clar, dacă mâine se adună voturi suficiente pentru a fi demis Guvernul Chicu, ce face Alexandru Oleinic?

Alexandru Oleinic: „În funcție de argumentele care vor fi aduse în moțiunea prezentată, eu voi fi de partea cetățenilor și a situației concrete care este în țară.”

Europa Liberă: Parlamentul este funcțional?

Alexandru Oleinic: „Parlamentul la momentul actual este funcțional, fiindcă alianța majoritară constituie 50 de deputați, eu votez…”

Europa Liberă: Votul Dvs. este de aur?

Alexandru Oleinic: „Eu nu cred că votul meu este un „vot de aur”, votul meu este un vot responsabil, fiindcă eu votez acele legi care sunt necesare astăzi, reieșind din situație – economia și cetățeanul.”

Europa Liberă: Dar votul Dvs. este de aur până eventual ar mai pleca un deputat din tabăra democraților la „Pro-Moldova”?

Alexandru Oleinic: „Nu cred așa. Noi am mai avut definiție de „vot de aur” în 2009, atunci chiar era „vot de aur”, pentru că era vorba de alegerea președintelui și atunci când este vorba de un vot pentru cea mai înaltă funcție în stat, poate așa definiție mai mult se potrivește la situația ceea, dar astăzi eu cred că al 51-lea vot este mai mult un vot de responsabilitate, fiindcă una e când sunt prezentate legi care constituie îndeplinirea programelor politice ale unor partide și alta când vine guvernul sau sunt niște inițiative ale deputaților care se referă la sectoare concrete și la probleme care trebuie rezolvate la momentul de față.”

Europa Liberă: Dacă se clatină și mai tare această majoritate parlamentară care a ajuns la limită, atunci ar putea să se ajungă în situația că nu sunt suficiente voturi să fie votate legile?

Alexandru Oleinic: „Nu se întâmplă nimic ieșit din comun dacă majoritatea parlamentară nu are suficiente voturi. Noi am avut Guvernul Sturza, când a fost votat cu votul dlui Ilașcu și pe urmă zece luni de zile nu au avut majoritatea în parlament, au avut 48 de mandate și a fost un guvern al unor reforme foarte serioase pentru Republica Moldova. Eu cred că e mai bine când nu este majoritate parlamentară și nu sunt niște rezolvări de grup, de partid…”

Europa Liberă: De cartel.

Alexandru Oleinic: „…de cartel, dar sunt discutate legile la concret, sunt îndeplinite niște cerințe conform Acordului de Asociere, sunt discutate niște legi care la momentul concret sunt cerute de domenii concrete. Și atunci, eu nu cred că deputații așa ușor pot să voteze împotriva unei legi care se referă la sectorul agrar sau la probleme sociale și prin asta țara mai ușor se dezvoltă. Eu în genere vreau să vă spun că, dacă cineva se gândește că următorii 30 de ani noi vom avea vreun partid care va avea majoritatea absolută în parlament, greșește. Noi trebuie să avem capacitatea de a găsi compromisul.”

Europa Liberă: Reformulez întrebarea: admiteți reconfigurare în Parlamentul Republicii Moldova, reconfigurarea forțelor politice?

Alexandru Oleinic: „Până la alegerile prezidențiale – nu.”

Europa Liberă: Iar după 1 noiembrie?

Alexandru Oleinic: „După 1 noiembrie, în funcție de cine va câștiga alegerile prezidențiale. Dacă va câștiga dl Dodon, atunci majoritatea parlamentară va avea un număr foarte serios de deputați.”

Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla totuși dacă mâine premierul Chicu ar zice că el își depune de bunăvoie mandatul?

Alexandru Oleinic: „Păi tot există procedură pentru depunerea de bunăvoie: vine în parlament, depune cererea, se formează majoritate parlamentară care înaintează președintelui țării candidatura, durează prima dată 45 de zile, a doua oară tot un termen concret, așa că totuna ajungem la alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar întâmpla dacă Igor Dodon ar zice că își depune mandatul?

Alexandru Oleinic: „Putem să avem alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate comune, dar aceasta este o noutate cam stranie.”

Europa Liberă: Dar se pare că se așteaptă și o decizie a Curții Constituționale, care trebuie să spună dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale?

Alexandru Oleinic: „Da, numai că Curtea Constituțională nu poate să spună ca președintele să-și depună mandatul și eu n-am auzit din sursele președinției că sunt așa intenții. Au fost așa propuneri, asta da, dar de la propuneri și până la realitate durează. Eu cred că șansele sunt egale la acest moment pentru dl Dodon și pentru dna Sandu pentru scrutinul prezidențial, dar mult depinde de cât de pregătită va fi pentru scrutinul acesta societatea, fiindcă aici mult înseamnă imaginea dnei Sandu, care va fi mesajul dlui Năstase, care va candida, care vor fi concurenții dlui Dodon pe segmentul de stânga. Asta tot este important.”

Europa Liberă: Dl Usatîi se pare că...

Alexandru Oleinic: „Păi, dl Usatîi, au anunțat comuniștii că dl Voronin intenționează să apară iarăși în scrutinul electoral.”

Europa Liberă: Igor Dodon încearcă totuși să cheme la dialog mai multe partide: socialiștii, democrații, PAS-ul, PDA. De ce ar vrea el să mai testeze o dată PAS-ul, PDA?

 

Alexandru Oleinic: „Nimic nou. Cu ACUM-ul dumnealui a avut experiență, cu democrații o are acum, eu chiar n-aș vedea o problemă ca, reieșind din situația pe care o avem în țară și economică, apropo, noi mai mult vorbim de pandemie, vorbim de aspectul sănătății, dar eu cred că ar fi o variantă pentru a forma un guvern anticriză care ar uni toate partidele acestea – ACUM, socialiștii și democrații.”

Europa Liberă: Credeți că cei care au constituit Blocul ACUM, care se zice că acum nu mai există, vor intra iarăși în barca puterii împreună cu socialiștii și Igor Dodon?

Alexandru Oleinic: „Dna Valentina, eu vreau să vă spun că depinde ce punem pe cântar. Dacă punem pe cântar ambițiile personale, atunci desigur n-o să iasă nimic, dar în politică, mai ales realitatea Republicii Moldova cred că creează condiții ca noi să lăsăm ambițiile și să ne includem în salvarea cetățeanului de rând, care este într-o stare foarte, foarte complicată. Bine, a fost o situație critică atunci, la 8 iunie, iar acum e mai critică. Dacă să luăm din toate aspectele, după un an de zile, acum situația e cu mult mai critică decât la 8 iunie anul trecut.”

Europa Liberă: Dar pentru că se acreditează insistent ideea că dl Plahotniuc, chiar și dacă este fugar, de acolo, din străinătate reușește să țină frâiele în mâinile lui și să mai facă jocuri de culise, credeți în acest scenariu?

Alexandru Oleinic: „Pentru Republica Moldova e posibil orice, pentru mine este straniu faptul că unii deputați pleacă din echipa care este la guvernare într-o echipă din opoziție, aici eu nu găsesc răspunsul, dar în rest nu-i nimic nou pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, traseism politic a fost și este?

Alexandru Oleinic: „Din 2001, cei care astăzi spun și se jeluiesc că au fost lipsiți de unii colegi, ei au început în 2001 traseismul acesta în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dl Oleinic, dar când se vorbește că pentru un mandat se achită jumătate de milion, un milion, de-acum suma asta a trecut de un milion de euro, de dolari, chiar vi se pare că legislativul mai poate să se bucure de încredere în rândul cetățenilor?

Alexandru Oleinic: „E complicat. Asta-i cea mai mare problemă pe care o avem astăzi în țară și într-o măsură oarecare imaginea aceasta subminează și statalitatea Republicii Moldova, fiindcă, până la urmă, discuțiile acestea în jurul evenimentelor respective distrug în genere definiția de conducător de stat, de ministru... E o problemă foarte mare.”

Europa Liberă: Nu ați răspuns la întrebarea: ce putere mai are Vladimir Plahotniuc?

Alexandru Oleinic: „Mie mi-e complicat să spun ce putere are dl Plahotniuc, dar eu cred că interesele lui nu pot într-un an de zile să dispară pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și ar mai putea să convingă deputați din tabăra democraților să treacă în alte partide?

Alexandru Oleinic: „Echipa care este astăzi în Partidul Democrat a fost formată în mare măsură de liderul Partidului Democrat, care la momentul acela era dl Plahotniuc. Care este influența lui acum asupra ei, mie mi-e greu să spun, fiindcă eu îs mai departe de Partidul Democrat, măcar că cu toții suntem în relații bune, cu unii chiar suntem prieteni de viață.”

Europa Liberă: Dl Dodon a preluat tot ceea ce făcea Vladimir Plahotniuc pe timpurile lui?

Alexandru Oleinic: „Mie mi-e greu să fac comparație ce a fost atunci și ce este acum. Desigur că nicio afacere în Republica Moldova niciodată nu a rămas fără stăpân. Cu părere de rău, nu tot timpul unele afaceri aduc beneficii pentru toți cetățenii, dar mai mult se întâmplă că pentru un grup foarte restrâns și asta este o problemă. Iarăși mă întorc la aceiași 20 de ani în care în mare măsură țara a fost distrusă, a fost sărăcită, dacă să-i spunem așa, mai mult prin așa fel de afaceri care au fost tot timpul controlate. Din 2001, tot timpul afaceri de așa fel au fost controlate și credeți-mă că 2001-2009, fiind în Parlamentul Republicii Moldova, eu cunosc multe lucruri, dar și până la 2001.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai profitabile afaceri astăzi în Republica Moldova?

Alexandru Oleinic: „Energetica, farmaceutica, alcoolul... Domenii în care statul și-a pierdut controlul avem destul de multe și eu încă o dată atrag atenția că ele nu s-au început în 2015 sau 2019, ele s-au început în 2001.”

Europa Liberă: Da, dar nu se taie nodul acesta ombilical și ele își au continuitate, în loc să se pună punct odată, ele mai degrabă sunt preluate, au alți stăpâni și tot așa...

Alexandru Oleinic: „Da, ele au continuitate. Oamenii s-au educat tot în timpurile celea, au preluat, au mers înainte și asta e foarte rău că multe lucruri s-au răsfrânt asupra unor politicieni tineri, care au putut să-și aducă contribuția la dezvoltarea țării cu mult mai rapid și noi poate deja eram membri ai comunității europene, dacă n-am și avut unele probleme foarte serioase aici în ultimii 20 de ani.”

Europa Liberă: În primul rând, domeniul moralității... Pentru că sunteți deputat venit dintr-o circumscripție din stânga Nistrului, cât de mult pot influența alegătorii care se vor prezenta în data de 1 noiembrie alegerile prezidențiale, alegătorii de acolo, din stânga Nistrului?

Alexandru Oleinic: „Dacă e să luăm în calcul prezența la vot la ultimul scrutin prezidențial, pe urmă la scrutinul care a fost acum pe circumscripții, desigur că numărul cetățenilor care vin la vot este semnificativ.”

Europa Liberă: Decisiv.

Alexandru Oleinic: „Nu cred că-i decisiv, încă 10-15 mii de voturi nu cred că sunt decisive pentru un scrutin prezidențial, pentru un scrutin de circumscripție, desigur că acest lucru este foarte serios, fiindcă noi avem în Republica Moldova circumscripții unde s-au câștigat cu trei mii de voturi, cu două mii de voturi, nemaivorbind de diaspora de peste hotare. Apropo, scrutinul prezidențial este cu mari probleme și votarea în circumscripțiile din diasporă, fiindcă la 1 noiembrie noi nu știm care o să fie situația în circumscripțiile europene, în circumscripțiile din Rusia, adică noi încă mai avem o problemă și aici.”

Europa Liberă: Dar cum mențineți Dvs. legătura cu alegătorii din circumscripție?

Alexandru Oleinic: „Eu nu sunt prea încântat de rezultatele activității mele în circumscripția de unde sunt ales, cu atât mai mult acum când este această pandemie și ei au închis total hotarele și nu permit intrarea pe teritoriul Transnistriei. Am și destule critici din partea unor cetățeni de acolo, aș dori ca să fie un pic mai constructive, dar până la urmă și criticile sunt foarte bune. Cu mulți cetățeni țin legătura telefonică...”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc că Dvs. ați spus că atunci, în campania electorală, ați mers în stânga Nistrului de zeci sau chiar de o sută de ori...

Alexandru Oleinic: „Da, atunci a fost mai simplu de făcut acest lucru, cu mult mai simplu.”

Europa Liberă: Dar acum?

Alexandru Oleinic: „De când suntem în starea asta de criză, nu am fost niciodată, dar vin oameni de acolo, cu ce pot îi ajut, chiar intervenim în unele situații și în afara serviciului.”

Europa Liberă: În parlament se pare că prea puțin v-a reușit să faceți ceva concret ca să soluționați probleme din cele cu care se confruntă cetățenii din circumscripția nr. 47?

Alexandru Oleinic: „Am promovat acum pentru reparația unei săli sportive în gimnaziul din Corjova cu predare în limba română, au mai fost niște intenții acolo, dar n-au fost susținute de majoritatea parlamentară. Cetățenii să știe că pot să se adreseze și încercăm să-i ajutăm cât va exista parlamentul acesta; legea cu votul mixt este anulată. Apropo, vreau să vă spun că asta este o greșeală și eu o să încerc prin mandatul acesta de independent și de circumscripție să dau dovadă că deputații care sunt aleși din circumscripțiile electorale au mai multe posibilități de a hotărî întrebările cetățenilor de rând.”

Europa Liberă: Paradoxul e că atunci când merg în teritoriu și discut cu oamenii și-i întreb cine le este deputatul din circumscripția lor, la foarte mulți le vine greu să spună cine îi reprezintă în Legislativul Republicii Moldova.

Alexandru Oleinic: „Dacă-i ales pe listă, desigur că da, dar dacă întrebați la Ungheni, la Soroca, unde acolo e un socialist, dincolo e un democrat, toți știu cine-i dna Guzun, cine-i dna Pilipețchi.”

Europa Liberă: Am mai auzit voci care spun că s-ar putea să se revină la ideea din 2016, când președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales în parlament, pentru că ce regim este astăzi în Republica Moldova?

Alexandru Oleinic: „Noi suntem într-un regim de republică parlamentară.”

Europa Liberă: Și președintele se alege prin vot direct?

Alexandru Oleinic: „Eu cred că, într-adevăr, președintele într-o republică atât de mică și cu probleme mari și pretinzând că suntem o țară parlamentară, atunci președintele țării trebuie să se alegă de către parlament și eu în genere aș propune ca să fie ales chiar cu 51 de voturi, pentru ca flexibilitatea partidelor pentru înaintarea candidatului la funcția de președinte să fie mai mare și accesul candidaților, competiția să fie cât mai evidentă.”

Europa Liberă: Mai sunt voci care spun că, în general, Republica Moldova nu ar trebui să aibă o funcție de președinte, pentru că dacă e regim parlamentar, atunci parlamentul...

Alexandru Oleinic: „În Republica Moldova 30 la sută din cetățeni consideră că noi demult trebuia să facem Unirea și nici stat nu trebuie. Și așa voci sunt. Noi suntem un stat care trebuie să avem toate ramurile puterii și dumnealor, fiind învestiți cu așa funcții, trebuie să își exercite funcțiile în folosul țării și al poporului lor. Eu înțeleg că pentru unii cuvintele acestea sunt cam mari, cam greu de înțeles, dar până când nu o să avem așa abordare la situația puterii în Republica Moldova, noi nu avem niciun viitor.”

Europa Liberă: Ajungem și la capitolul economie. Criza epidemiologică va arăta ce consecințe pot să afecteze sistemul economic. Economia astăzi e pe butuci?

Alexandru Oleinic: „Păi nu putem spune că e pe butuci, dar eu vreau să mă refer la unele analize pe care le-au avut acum recent unii experți. Costul crizei economice care va fi suportat de Republica Moldova este estimat în jur la două miliarde de euro. Este o cifră colosală și tot experții spun că revenirea la volumul de producere și de dezvoltare va dura circa doi ani de zile. Cea mai mare pedeapsă în urma crizei o are clasa de mijloc, întreprinderile mici și mijlocii și, cu părere de rău, cei care și-au creat businessul personal, care au investit banii împrumutați de la băncile comerciale, care au obligațiuni foarte serioase și chiar obligatorii față de personal, față de oamenii pe care i-au învățat, i-au educat, pe care i-au promovat și în businessul concret, fiindcă chiar dacă să luăm și domeniul HoReCa, pentru ca să creezi un restaurant, gama de probleme care sunt acolo îi foarte serioasă, începând de la bucătari, chelneri, piață, clienți, meniu, atragerea oamenilor – acesta este un conglomerat extraordinar. Chiar am observat acum că s-a deschis, dar noi tot parcă deschidem, dar deschidem așa ca să nu deschidă nimeni, fiindcă, vedeți, de pe data de 15 au fost niște recomandări de a deschide, dar dacă mergem prin oraș și ne oprim și întrebăm de ce nu deschid, în primul rând, oamenii după trei luni de zile deja se tem să meargă în localuri. Și asta tot e o problemă. Obligațiunile pe care le au, iarăși mă întorc la agenții economici, băncile comerciale nu merg la nicio înțelegere, compromis. Apropo avem o problemă foarte serioasă cu băncile comerciale în țară, fiindcă noi în ultimii trei ani de zile le-am creat așa condiții, că ei într-o măsură oarecare s-au distanțat de la dezvoltarea economiei naționale și de la interesul față de agenții economici. Ei mai ușor lucrează cu hârtiile de valoare care sunt emise, ei sunt protejați complet de riscuri, dar până la urmă situația cu pandemia trebuie calificată și trebuie analizată din partea tuturor, noi toți suntem cetățeni ai unei țări și fiecare cu segmentul său trebuie să-și aducă contribuția și trebuie să înțelegem că problema este a țării, nu e a unui agent economic sau a celui care livrează energia electrică, produse petroliere ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Autoritățile încearcă să încurajeze cetățenii și să spună că bani pentru pensii, pentru salarii, pentru alocații există, cel puțin pe câteva luni înainte, iar pe de altă parte, guvernarea este învinuită că nu reușește să acceseze cel puțin a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Și aici ați putea să puneți o notă și să spuneți: executivul a făcut tot ce-i stă în puteri ca să poată să obțină acești bani?

Alexandru Oleinic: „Desigur, veniturile se micșorează, dar cu îndeplinirea obligațiunilor eu cred că nu vor fi probleme, însă asta nu creează bază pentru dezvoltarea economiei propriu-zise. Ceea ce ține de tranșa a doua, desigur că sunt lucruri care trebuiau mai repede executate; la momentul actual, eu cred că guvernul face tot posibilul ca să acceseze banii.”

 

Europa Liberă: Și banii de ce nu ajung?

Alexandru Oleinic: „Banii nu ajung din mai multe considerente și, în primul rând, și dorința unor formațiuni care încearcă din toate puterile să mai atragă atenția la unele nereguli care sunt.”

Europa Liberă: Învinuiți opoziția, înțeleg, da?

Alexandru Oleinic: „Noi trebuie să luptăm toți în situația aceasta ca să ajutăm guvernul.”

Europa Liberă: Criticile Dvs. se îndreaptă la adresa opoziției?

Alexandru Oleinic: „Eu tot nu fac parte din guvernare, de aceea eu vorbesc și de mine în același fel.”

Europa Liberă: Cunoașteți, se renegociază creditul rusesc?

Alexandru Oleinic: „Iată e un exemplu foarte concret ce ține de atitudinea față de tot ce face guvernul și cu creditul rusesc. Eu am votat și dacă ar fi încă o dată să votez, eu aș mai vota o dată, numai de aceea că noi am fost obligați să luăm banii aceștia. Noi acum vedem că 200 de milioane de dolari ar fi un ajutor foarte serios pentru Republica Moldova. Desigur că aici sunt și alte aspecte: unde o să fie folosiți banii, pentru ce?”

Europa Liberă: An electoral...

Alexandru Oleinic: „An electoral.”

Europa Liberă: Cine taie panglicile...

Alexandru Oleinic: „O secundă. Dar noi nu am putut prevedea că pandemia va veni în an electoral. De unde noi știm care o să fie prețul la aceste 200 de milioane peste trei ani de zile?”

Europa Liberă: Ce scenariu vedeți Dvs. cu șanse să existe până la alegerile prezidențiale? Și când ar putea avea loc alegeri parlamentare, dacă se ajunge la declanșarea anticipatelor?

Alexandru Oleinic: „Noi am văzut acum recent unele sugestii ale conducerii europene că ar fi bine să mergem la alegeri parlamentare, asta chiar într-adevăr ar fi bine, dar dacă faceți o analiză mai veridică, care va fi rezultatul după alegerile parlamentare, nu cred că mari schimbări în direcția de schimb a puterii vor exista.”

Europa Liberă: Dar atunci oricum i se va da mai multă legitimitate parlamentului.

Alexandru Oleinic: „Corect. Cu legitimitatea asta sunt de acord, dar cu restructurarea forțelor, aici sunt întrebări și eu cred că mari schimbări nu vor fi, dar ce ține de scenariu…”

Europa Liberă: Cel mai cu șanse scenariu pentru perioada următoare?

Alexandru Oleinic: „Până la vacanța parlamentară noi avem o lună și jumătate, patru-cinci ședințe. În timpul acesta, chiar dacă se dorește ca să demită Guvernul Chicu, va fi complicat procedural, dar trebuie să avem cu cine da jos și, cel mai important, trebuie să avem cu cine pune sus, că dacă dăm jos cu 51 de mandate ori 52 și încă eu am auzit colegii din PAS care au declarat că ei sub nicio formă nu vor vota cu Partidul „Șor”...”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați vota cu Partidul „Șor”? Dacă ar fi să se ajungă la votul Dvs., ați vota cu Partidul „Șor”?

Alexandru Oleinic: „Eu nu cred că votul meu, un vot o să hotărască întrebarea, dar eu acum vorbesc de scenarii. Cu Partidul „Șor” nu votează nimeni, înseamnă că noi avem pentru a face o modificare a guvernului 42 de voturi în parlament deja și pentru a-l demite pe Chicu, și pentru a numi alt guvern, aici trebuie să se găsească soluția. Și eu v-am spus care-i soluția: dacă vrem schimbarea guvernului, trebuie de făcut o majoritate parlamentară cu toate partidele, adică, mai bine zis, democrații, socialiștii și ACUM. Și aici de găsit compromisul, de găsit consensul, de stabilit un guvern care într-adevăr ar avea capacitatea să se manifeste în situația aceasta de criză și să facă față.”

Europa Liberă: Dar scenariul acesta ar aduce la o victorie pentru Igor Dodon la prezidențiale?

Alexandru Oleinic: „Scenariul acesta poate să aducă la o victorie și pentru dna Sandu. Igor Dodon și dl Chicu, să zici că dacă apare alt guvern înseamnă că Guvernul Chicu nu a făcut față, cam așa electoratul primește noutatea, atunci merg la o competiție egală, după alegerile prezidențiale noi, dar iarăși, în funcție de cine va câștiga, dacă câștigă dl Dodon, nu cred că alegerile anticipate sunt o variantă, fracțiunea poate…”

Europa Liberă: Apropo este o înțelegere între democrați și Igor Dodon că, dacă el câștigă un al doilea mandat, atunci funcția de premier trebuie să fie cedată democraților?

Alexandru Oleinic: „Să înțeleg că Dvs. știți mai multe? În orice caz…”

 

Europa Liberă: Păi dar este semnat un acord între PSRM și PD? Pavel Filip a spus aici, în studioul Europei Libere.

Alexandru Oleinic: „Este așa acord?”

Europa Liberă: Când s-a constituit această majoritate parlamentară PSRM-PD, s-a stipulat inclusiv că, după alegerile prezidențiale, funcția de premier sau de speaker trebuie să revină PD-ului.

Alexandru Oleinic: „Cred că este un acord mai închis. Dacă câștigă dna Maia Sandu, atunci fără doar și poate că unica soluție ca să-și poată legifera puterea în parlament trebuie de făcut alegeri anticipate. Și atunci, eu cred că cel mai interesant va fi după alegerile anticipate parlamentare.”

Europa Liberă: Ce am înțeles eu din această discuție, dle Alexandru Oleinic, e că ați lăsat să se înțeleagă că votul Dvs. va fi și cu „ai noștri”, și cu „ai lor”.

Alexandru Oleinic: „Dna Valentina, eu astăzi îmi fac datoria cu mandatul pe care îl am în parlament prin susținerea unor legi care sunt astăzi. Dacă va fi majoritatea, 50 de mandate dacă vor avea opoziția și azi vin și au nevoie de votul meu pentru a promova unele legi necesare – păi fără doar și poate că eu voi vota, dar eu nu fac parte din majoritatea…, bine, deja minoritatea parlamentară care este astăzi…”

Europa Liberă: Nu faceți parte nici din minoritate, nici din majoritate?

Alexandru Oleinic: „Da, da, eu sunt un deputat independent.”

Europa Liberă: Dar în orice moment puteți face parte din majoritate?

Alexandru Oleinic: „Eu nu am avut nicio propunere nici de la majoritatea parlamentară ca să fac parte, nici de la opoziție.”

Europa Liberă: Da, dar Igor Dodon permanent atenționa că mai este votul deputatului independent Alexandru Oleinic?

Alexandru Oleinic: „Sunt multe legi pe care eu nu le-am votat, sunt un cârd de legi…”

Europa Liberă: În ce direcție se îndreaptă Moldova?

Alexandru Oleinic: „Trebuie să îndeplinim Acordul de Asociere și noi trebuie să devenim o țară europeană.”

Europa Liberă: Acum pe ce cale se îndreaptă Moldova?

Alexandru Oleinic: „Pe calea europeană.”

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<