Partidul Popular din Moldiova a supus unei critici dure eficența și oportunitatea alegerilor locale din toamnă

Partidul Popular din Moldiova a supus unei critici dure eficența și oportunitatea alegerilor locale din toamnă

  Membrii Partidului Popular din Moldova au desfășurat Congresul al VI al formațiunii în cadrul căruia formațiunea și-a expus viziunea față de alegerile locale generale din Moldova, programate pentru 5 noiembrie curent.

În luarea sa de cuvânt liderul formațiunii, Alexandru Oleinic a trecut în revistă situația politică, economică și socială din țară. El a menționat că „anul 2023 se anunță a fi unul important și din punct de vedere al parcursului nostru european care este unul ireversibil. Moldova urmează să obțină către finele anului, accesul la deschiderea negocierilor de aderare la UE. Dincolo de acest deziderat de țară constatăm cu regret că lucrurile în afara țării stau mult mai bine decât pe interior. Economia statului este la pământ, exodul cetățenilor s-a amplificat și mai mult, „reformele” anunțate bat pasul pe loc, iar în unele domenii chiar au eșuat. De ce am degradat atât de mult? Răspunsul este la suprafață. Actualii politicieni  nu dispun de o viziune clară cu privire la modelul economic și social pe care vrem să-l construim aici acasă, care sunt obiectivele pe termen scurt, mediu și lung pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a menționat Oleinic.

 

 

 

 

 

 

 

 

El s-a referit și la situația legat de campania electorală locală unde a menționat că alegerile din 5 noiembrie „cu mare regret, nu vor oferi comunităților locale o certitudine și o perspectivă  pentru apropierea Moldovei de UE. Aceste alegeri, din păcate, vor avea loc într-un format administrativ și teritorial depășit,  în care cetățenii din satele și orașele noastre nu vor avea nimic de câștigat. Partidul Popular din Moldova consideră că actuala guvernare așa și n-a înțeles rolul administrațiilor și comunităților locale ca verigă indispensabilă pentru un stat care se vrea candidat la UE. Intrarea în aceste alegeri locale cu селъсоветуръ și raioane aruncă Moldova de pe orbita integrării europene. Partidul Popular din Moldova este de părere că organizarea alegerilor locale generale în formatul administrativ-teritorial actual va dăuna și va aprofunda și mai mult criza social - economică din țară. Cetățenii au așteptat câteva decenii schimbări la nivelul comunităților locale și onorarea promisiunilor din partea guvernanților cu privire la reforma teritorial - administrativă, a administraților publice locale, care trebuia implementată până la alegerile din toamna acestui an. Primarii au sperat că autoritățile vor înțelege pe deplin rolul APL-urilor în construcția unui stat cu o veritabilă autonomie locală sau financiară pe care trebuie să-l ofere comunităților locale, dar cu parere de rău guvernarea vine cu alte măsuri caracteristice lor – lichidarea a peste 300 de instituții de învățământ ca fiind neeficiente. Pe fundalul dispariției școlilor și încercarea guvernării de a introduce un așa zis concept de amalgamare binevolă a primăriilor, dar și lichidarea raioanelor – ne întrebăm care este eficiența si pespectiva acestor alegeri si a cheltuielilor uriașe de bani publici utilizați? Reeșind din cele mentionate la congres de catre delegați, Partidul Popular din Modlova va participa selectiv și parțial la alegerile locale din 5 noiembrie curent”, a concluzionat Alexandru Oleinic.

Cu luări de cuvânt au venit și membrii formațiunii care au făcut o radiografie a situației politice și ecomnomice din țară.Congresul i-a reales în calitate de președinte al Partidului Popular din Moldova pe Alexandru Oleinic și prim-vicepreședintele formațiunii, Valeriu Cosarciuc. Totodată, Consiliul Politic Național a ales și doi vicepreședinți ai formațiunii, Angela Cibotari și Nina Talmaci și secretarul genaral al partidului, Alexandru Luncari. Restul vicepreședinților vor fi aleși la viitorul Consiliul Politic Național.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<